Låsguide: Yale Smart-modul

På den här sidan hittar du instruktioner för hur du ansluter din Yale Smart-modul till Telia smart family. Titta på vår instruktionsvideo, eller scrolla längre ned på sidan för att läsa om hur du steg-för-steg ansluter din produkt.

Zigbee

Telia Smart Family använder Zigbee protokollet för att styra smarta prylar. Övriga prylar som också använder Zigbee kan vara kompatibla med Telia Smart Family men det är ingenting vi kan garantera.

lampguide-ikea-intro

steg för steg: Installera Yale Smart-modul (ej ansluten tidigare mot larmtjänst)

!

OBS! Följ stegen nedan ifall ditt lås INTE varit uppkopplat tidigare mot en larmtjänst, till exempel Verisure. Om ditt lås varit det, följ stegen i sektionen efter.

!

OBS! För denna installation så behöver du ha din Master Code till låset tillgänglig. Om du inte har en Master Code så följ stegen i sektionen efter. Master Code är huvudnyckeln som angavs när låset togs i bruk.

1

Kontrollera att din gateway är online, både fysiskt och i appen.

lampguide-ikea-step-1

2

Håll dörren stängd. OBS! Säkerställ gärna att du har ett alternativt sätt att komma in i bostadenigen om möjligt.

3

Skruva loss den svarta kåpan på insidan av låset. Till detta behövs en sexkantsnyckel.

4

Ta ut ett batteri ur låset så strömmen bryts

5

Montera Telia Smart Family radiomodul i låset.

6

Stoppa tillbaka batteriet i låset.

7

Gå till Telia Smart Family Appen. Klicka på ”Lägg till Smart pryl” alternativt ”+Pryl” om du redan har prylar sen tidigare. Välj ”Installera Yale Doorman” och därefter "Starta skanning".

8

Appen kommer nu leta efter prylen och lampan på Gateway (Pjoin på Ovala och Power på den runda) kommer att börja blinka när scanning påbörjas. När prylen hittas så kommer röda lampor att blinka och snurra på gateway.

9

När din pryl är tillagd kan du namnge den, välj den i pryllistan och klicka på kugghjulet längst upp till höger. Klicka på namnet för att ange ett eget namn.

!

Obs! Om appen inte hittar ditt lås, kan du behöva flytta din gateway närmare låset. Det går även bra att förlänga signalen mellan gateway och lås genom att koppla in en smart plugg i ett eluttag emellan vid behov.

10

När låset finns i listan över dina prylar, välj det och tryck därefter på ”Hantera nycklar". Följ stegen i appen för att skapa en nyckel till dig själv.

11

Öppna nu dörren och tryck #mastercode# på knappsatsen. Låset kommer ge röstmeddelandet "Integration mode activated”. Detta kommer rensa bort dina tidigare koder och kopplade brickor.

12

Nyckeln du skapade i Telia Smart Family i tidigare steg kommer att fungera och kan användas för att låsa upp ditt lås. OBS! Det kan ta upp till 5 minuter innan låset har installerats.

13

Nu är låset anslutet till Telia Smart Family och kan styras via appen. För att låsa/låsa upp genom appen behöver du ha administrationsbehörighet i familjen. Du kan även skapa flera nycklar, både till dina familjemedlemmar och temporära nycklar som används vid behov, till exempel för hemleverans eller besök.

steg för steg: installera Yale Smart-modul (tidigare ansluten mot larmtjänst)

!

Följ stegen nedan ifall ditt lås varit uppkopplat mot en larmtjänst tidigare, t.ex. Verisure eller om du inte har din Master Code tillgänglig. Om ditt lås inte varit uppkopplat mot en larmtjänst tidigare och om du har din Master Code, följ stegen i sektionen ovan.

1

Kontrollera att din gateway är online, både fysiskt och i appen.

lampguide-ikea-step-1

2

Öppna dörren och se till att den är olåst.

3

Ta bort gummipluggarna i nederkanten av låset.

4

Skruva loss den svarta kåpan på insidan av låset. Obs! Till detta behövs en sexkantsnyckel.

5

Ta ut alla batterierna ur låset.

6

Lossa skruvarna i både underkant och överkant av låset så du kan lyfta bort låsboxen på insidan.

!

I vissa fall kan det krävas specialverktyg och/eller bits ifall låset har monterats med envägsskruvar av låssmeden. Dessa typer av bits finns att köpa på tillexempel Clas Ohlson. Obs! Se till att hålla i låsboxen så att den inte hänger i kablarna.

7

Flytta switchen Easy/Advanced på kretskortet där sladden kommer in. Det spelar ingen roll i vilket läge switchen står i, det viktiga är att den flyttas åt något håll.

8

Sätt ihop låset igen och skruva tillbaka alla fyra skruvar. Dra skruvarna korsvis och spänn inte åt för hårt. Obs! Det är viktigt att inga sladdar kommer i kläm och att låset hamnar i samma läge som tidigare. Efter montage - säkerställ att handtag och vred fungerar som de ska.

9

Montera Telia Smart Family radiomodul i låset.

10

Stoppa tillbaka batterierna i låset. Obs! Ignorera röstmeddelandet om Master Code.

11

Klicka på ”Lägg till Smart pryl” alternativt ”+Pryl” om du redan har prylar sen tidigare. Välj ”Installera Yale Doorman” och därefter "Starta skanning".

12

Appen kommer nu leta efter prylen och lampan på Gatewayen (Pjoin på Ovala och Power på den runda) kommer att börja blinka när scanning påbörjas. När prylen hittas så kommer röda lampor att blinka och snurra på gateway. När din pryl är tillagd kan du namnge den, välj den i pryllistan och klicka på kugghjulet längst upp till höger. Klicka på namnet för att ange ett eget namn.

!

Obs! Om appen inte hittar ditt lås, kan du behöva flytta din gateway närmare låset. Det går även bra att förlänga signalen mellan gateway och lås genom att koppla in en smart plugg i ett eluttag i mellan vid behov.

13

När låset finns i listan över dina prylar, välj den och tryck därefter på ”Hantera nycklar”. Följ stegen i appen för att skapa en nyckel till dig själv. Stäng nu dörren från insidan. Låset kommer att ge röstmeddelandet ”Integration Mode activated”. OBS! Det kan ta upp till 5 minuter innan låset har installerats. Nu är låset anslutet till Telia Smart Family och kan styras via appen. För att låsa/låsa upp genom appen behöver du ha administrationsbehörighet i familjen. Du kan även skapa flera nycklar och även temporära nycklar som används vid t.ex. hemleverans eller besök.